הנחיות התגוננות
אזור התגוננות
לכל אזרח (לפי מקום מגוריו) אזור התגוננות וזמן הגעה למרחב המוגן, שיסייעו לו בשעת חירום להתגונן. אזורי התגוננות קרויים על שמות אזורים גיאוגרפיים בארץ, בתוספת מספר.
האזור - נועד לקבלת הנחיות שגרת חיים בחירום (קיום לימודים, התכנסויות והתקהלויות, מרכזי קניות, יציאה לעבודה). המספר – נועד לצורך קבלת התרעה בטלוויזיה, אינטרנט, טלפון סלולארי.
קישור לסרטון של פיקוד העורף בנושא
הנחיות התגוננות
בעת פגיעת טיל, יתרחש פיצוץ שיגרום לפגיעה במבנים ובתשתיות ועלול לגרום לפגיעה בבני אדם. טילים המכילים חומרים כימיים, יגרמו לפיזור חומרים רעילים המסוכנים למגע או לנשימה ועלולים לפגוע גם הם בבני אדם.
ניתן להפחית את מידת הנזק בצורה משמעותית על ידי בחירת המרחב המוגן ביותר עבורך. מרחב זה יקנה לך מיגון פיזי וישמש מגן בין השוהים בו לבין ההדף והרסיסים או לבין האוויר המזוהם מבחוץ. הוכח כי אנשים ששהו בתוך מבנה מוגן נפגעו פחות מאנשים ששהו מחוץ למבנה. עליך לקבוע, לסמן ולהכין את המרחב המוגן ביותר עבורך כבר היום!
אפשרויות המיגון הקיימות
על מנת שתוכל לבחור מהו המרחב המוגן ביותר עבורך ועבור בני משפחתך, עליך להכיר את האפשרויות העומדות לרשותך:
מרחב מוגן דירתי (ממ"ד)
- המרחבים המוגנים מצויים בדרך כלל במבנים שנבנו החל משנות התשעים.
- למרחב המוגן הדירתי מעטפת של קירות בטון העמידים באופן מיטבי בפני הסיכונים העלולים להיווצר כתוצאה מפיצוץ קרוב. בממ"ד יש חלונות ודלתות מגן המקנים גם אטימות טובה.
מרחב מוגן קומתי (ממ"ק) מרחב מוגן מוסדי (ממ"מ)
- בחלק קטן מהמבנים שנבנו החל משנות התשעים נבנו מרחבים מוגנים משותפים: ממ"ק או ממ"מ. מרחב מוגן קומתי (ממ"ק) ומרחב מוגן מוסדי (ממ"מ) דומים מאוד למרחב המוגן הדירתי אך נבדלים ממנו בכך שהם מיועדים למספר משפחות (מרחב מוגן קומתי) או לשוהים במבנה מוסדי (מרחב מוגן מוסדי).
- אחזקת הממ"ד והממ"ק חשובה בימי שגרה. הממ"ד הממ"ק או הממ"מ צריכים להיות פנויים ומוכנים לשימוש בכל עת.
מקלט
- המקלט הוא מרחב מוגן הבנוי מעל או מתחת לפני הקרקע ומיועד לאוכלוסיית כל הבניין או לאוכלוסיית אזור מגורים מסוים.
- למקלט מעטפת של קירות בטון העמידים בפני תוצרי פיצוץ קרוב. יש בו חלונות ודלתות מגן המקנים גם אטימות רק במידה והם מתוחזקים היטב.
- קיימים מקלטים הנמצאים בתוך בניינים משותפים ושייכים לרשות כלל הדיירים במבנה. אחריות האחזקה והטיפול במקלטים אלו חלים על דיירי כל אותו הבניין.
- בנוסף קיימים מקלטים ציבוריים שנועדו לשרת את האוכלוסייה באותו אזור, רק בתנאי שניתן להיכנס אליהם בזמן הנתון לאזור הספציפי מרגע השמע האזעקה. אחריות האחזקה, הטיפול ופתיחת המקלטים הציבוריים הוא בידיי הרשות המקומית.
מרחב פנימי מוגן
- מיועד למי שאין ברשותו ממ"ד, ממ"ק או מקלט שניתן להגיע אליו תוך דקה אחת מרגע השמע האזעקה. המרחב הפנימי ביותר במבנה, מרחב זמין, אליו ניתן להגיע בזמן הנתון לאזור הספציפי מרגע השמע האזעקה.
- על המרחב להיות בעל מינימום קירות חיצוניים, מינימום חלונות ופתחים.
חדר אטום
- חדר בו תשהו בעת התקפת טילים כימיים. חדר זמין, אליו ניתן להגיע בזמן הנתון לאזור הספציפי מרגע השמע האזעקה הנמצא בתוך המבנה שבו אתה שוהה.
- חדר אשר כל פתחיו יאטמו, על-פי הנחייה, באמצעות יריעות ניילון וסרט דביק.
איך לבחור את המרחב הפנימי המוגן?
במבנים בהם קיים ממ"ד, ממ"ק או מקלט בתוך הבניין שניתן להיכנס אליו בזמן הנתון לאזור הספציפי מרגע השמע אזעקה יש לבחור בו כמרחב המוגן עבורך ועבור בני משפחתך.
עדיין לרוב האוכלוסייה אין בתוך המרחב הביתי פתרון מיגון תקני כמו ממ"ד, ממ"ק או מקלט.
בשורה של צעדים פשוטים יוכל גם מי שאין לו ממ"ד בבית לבחור מרחב פנימי מוגן ששהייה בו עשויה להציל את חייו ואת חיי בני משפחתו בעת התקפה.
איך זה יכול להיות?
פיקוד העורף יחד עם מדינות שונות בעולם עורכים מדי שנה ניסויים לבחינת אפקטיביות המיגון. באותם ניסויים מדמים את פגיעתם של טילים ורקטות בקרבתם של מבנים מסוגים שונים. בנוסף, חוקר הפיקוד את תוצאות ההתקפות על סביבה אזרחית בארץ ובחו"ל ומנתח היכן שהו אזרחים שנפגעו באותם התקפות.
כיצד נעשה זאת?
נבחר את המרחב הפנימי ביותר בדירה ע"פ השלבים הבאים:
- נבחר את המרחב הפנימי ביותר אליו ניתן להגיע בזמן הנתון לאזור הספציפי – זה שיש בו מינימום של קירות חיצוניים, חלונות ודלתות.
- אמבטיה ומטבחים אינם מומלצים בשל אריחי הקרמיקה והמראות העלולים להתנפץ כתוצאה מההדף.
בחירת חדר אטום
בכדי להתמודד עם האיום הכימי עלינו לבחור ולהכין חדר אטום.
החדר האטום יהיה המרחב הפנימי המוגן שנבחר בסעיף הקודם. יש להקפיד שיהיו בו כמה שפחות קירות חיצוניים חלונות ופתחים.
- הכן בהישג יד יריעות ניילון וסרט דביק בכמות כזו שתאפשר לכסות ולאטום את החלונות והדלת בחדר.
- עם פתיחת מערכה תידרש לאטום את החלונות ולהיות ערוך להשלים את אטימת הדלת. השלמת האטימה תעשה רק על-פי הנחייה מפורשת באמצעי התקשורת.
איטום החדר
הכנת החדר כוללת שלושה מרכיבים :
- פינוי חפצים כבדים ושבירים במטרה למנוע סיכון של פגיעתם בבני הבית
- חיזוק זכוכיות החלונות
- איטום הפתחים בחדר.
חיזוק זכוכיות החלונות:
חיזוק שטח החלונות נועד להקטין את הסיכוי להיפגעות בני הבית מרסיסי זכוכית העלולים להתנפץ כתוצאה מהדף הפיצוץ.
החיזוק ייעשה באחת משתי השיטות הבאות :
- יש להדביק על זכוכית החלון רצועות של סרט הדבקה רחב ושקוף בכוון אנכי ובכוון אופקי עם חפיפה של 4 מ"מ ביניהם עד לכיסוי מלא של השמשה. יש לבצע זאת בשני צדי השמשה.
- שיטה נוספת היא באמצעות יריעת ניילון דביקה. יש לחתוך יריעת ניילון דביקה אשר תהייה גדולה יותר בשני ס"מ מגודל החלון ולהדביקה על השמשה מצידה הפנימי ומצידה החיצוני.
איטום חלון:
שלב א'
יש להדביק סרטי הדבקה מסביב לחלון במקומות הבאים:
- בין הזכוכית למסגרת החלון.
- בין מסגרת החלון למשקוף.
- בין המשקוף לקיר.
- על הצירים והסגרים של החלון.
שלב ב'
הדבקת יריעת פוליאטילן כך שתכסה את כל שטח החלון ותודבק לקיר על ידי סרטי הדבקה בכל היקף היריעה. כמו כן יש להדביק שתי רצועות אופקיות ושתי רצועות אנכיות של סרט הדבקה על גבי שטח היריעה.
בחירת המרחב המוגן במבנה רב קומתי ללא ממ"ד או מקלט פנימי
להלן הנחיות לבחירת המרחב המוגן במבנה רב קומתי ללא ממ"ד או מקלט פנימי:
- דיירי הקומה העליונה המתגוררים בבניין מעל שלוש קומות במבנה ללא ממ"ד, ממ"ק או מקלט פנימי ירדו שתי קומות ויישארו בחדר המדרגות.
- דיירי הקומה העליונה המתגוררים בבניין בן שלוש קומות במבנה ללא ממ"ד, ממ"ק או מקלט פנימי, ירדו קומה אחת ויישארו בחדר המדרגות.
צופרי אזעקה בשטחה של קריית מוצקין
- רחוב חיבת ציון בסמוך לביה"ס קורצ'אק
- תחנת הרכבת
- מתנ"ס ברחוב קק"ל
- ספורטלי ברחוב צה"ל 4